Cestujícím v Havířově začaly sloužit nové odbavovací prostory.

Cestujícím železniční dopravou začaly v Havířově na Karvinsku sloužit nové odbavovací prostory. Vznikly v bývalé administrativní budově. ČTK to řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Původní velká odbavovací hala bude po následné opravě využívána jako multifunkční prostor pro kulturní i sportovní akce.

 
Rekonstrukce výpravní budovy se uskutečňuje ve dvou etapách. První zahrnovala především vybudování nové odbavovací haly pro cestující a zázemí pro dopravce. "Nový odbavovací prostor vznikl vybouráním stávajících konstrukcí. Díky tomu je hala vzdušná a navozuje pocit volnosti," řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Současně s dnešním dokončením první etapy byl zřízen provizorní přístup cestujících na jednotlivá nástupiště. Vzhledem k tomu, že město Havířov souběžně přestavuje autobusový terminál, je trasa provizorního přístupu vedena od zastávek autobusů kolem výškového obytného domu ke staveništi a odtud podél kolejí k výpravní budově.

Druhá etapa prací zahrnuje kromě rekonstrukce vstupu do podchodu také vybudování WC pro veřejnost. Dále stavebníci vymění střešní plášť, zachovají ale stávající podhled. Budova dostane novou skleněnou fasádu na obou průčelích a vyměněna budou okna.

Rekonstrukce havířovské výpravní budovy z 60. let minulého století začala loni v květnu, s jejím ukončením se počítá v květnu příštího roku. Celkové investiční náklady dosahují 157 milionů korun, financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Souběžně s opravou budovy pokračuje úprava prostor před nádražím. Projekt vyjde na dalších zhruba 111 milionů korun.

Nemovitosti | 02. 07. 2020
Zdroj: ČTK